lauantai 15. helmikuuta 2014

Kausi 2014

Kauden 2014 ennakkotunnelmat

Harjoitukselliset ja kilpailulliset tavoitteet

Mikään ei ole parempaa kuin tavotteiden asettaminen (paitsi tietysti niihin pääseminen). Ohessa kooste kauden 2014 tavotteista ja haaveista.

Lähtökohdat kauteen ovat aika mahtavat (koputtaa puuta). Ensimmäinen kisakymppini kulki Aktia Cupissa tammikuussa aikaan 35:25 ja kovemmissa treeneissä vauhdit tuntuvat helpoilta. Verrattuna vuotta aikaisempaan kuntoon nyt ollaan huomattavasti paremmalla mallilla. Kilometrivauhdit treeneissä ovat aivan eri luokkaa ja palautuminen on helppoa. Viimeksi näihin aikoihin rakentelin vielä peruskuntoa, ja nyt on sellainen fiilis, että pitäisi alkaa jo kiristää ruuvia. Toivotaan, että kehitys jatkuu pidemmälle vuoteen. Aikaisemmin olen pitänyt nyrkkisääntönä, että puolessa vuodessa pitää vauhdin parantua vähintään 10s/km maravauhdissa tai muuten on treenannut väärin - katsotaan miten käy.

Treenauksessa tulee olemaan mielenkiintoinen yhdistelmä sekä nopeutta että kestävyyttä. Normaalissa harjoittelussa yritän kaivaa esiin lisää nopeutta ja opetella juoksemaan. Tulevaa kautta värittävät pääosin pitkät kisat, joten kestävyyteen panostetaan rymyjenerikoisryppäiden ja lihaskunnon avulla. Juoksua harjoittelen muutamilla tavoilla, mutta mainitsemisen arvoinen vinkki lienee lyhyet vedot kevyiden lenkkien jälkeen. 

Polkuvauhdin tulee pysyä vähintään samana kuin menneellä kaudella. Tienopeuksiin ja erityisesti alamäkivauhtiin haetaan parannusta.  Kisat olen pyrkinyt valitsemaan nousujohteisesti, jotta kauden pisimmissä kisoissa olisi sitten jo kisoistakin saatua treeniä tarpeeksi. 

Kisoissa pyritään tietysti runnomaan niin hyville sijoituksille kuin mahdollista vaikka usein aikatavoite on järkevämpi, koska sijoitus riippuu lähtöviivalle eksyvästä kööristä enemmän kuin niinkään omasta suorituksesta. 

Näillä näkymin sileän maraton ei mahdu kalenteriin vaikka hinku olisikin käydä kellottamassa aika. Lyhyemmille kisamatkoille tulee varmasti lähdettyä joko treeninä tai jopa tosissaan.

Madeira Ultra Trail 110km +6700

Madeira on vuoden 2014 ensimmäinen pääkisa. Edellisen vuoden tuloksia ja reitin profiilia selatessa olen asettanut ykköstavoitteeksi 16h30min ja vähimmäistavoitteeksi alle 20h. Katsotaan miten käy.

Tähän kisaan mennään melko maratonille tähtäväällä harjoittelulla. Pari erikoisrypäsharjoitusta yritän mahduttaa noin kuukautta ennen kilpailua ja kestävyyttä tulee myös kesään tähtäävistä rymyharjoituksista.

Kisan kotisivut: http://madeiraultratrail.com/pten/en-GB/

Karhunkierros 160km / +2000m

Tervetullut uusi tuttavuus Suomen polkujuoksukentällä. Reitin nopeudesta löytyy hieman spekulaatiota ainakin juoksufoorumilta ja dokumentoitu suoritus täältä.  Näiden perusteella olen hieman laskeskellutt, että hyvä tavoiteaika voisi olla alle 24h ja todella kovalla suorituksella johonkin 20h pintaan. Arvioni voi heittää kyllä pahasti suuntaan jos toiseen. Hienoa olisi, jos 160km startista ennättäisi kisaamaan 80km kisaan lähtijöiden kanssa :)

160km kisaan ei ruuhkaksi asti ole starttaajia, mutta listalla on sen verran nimekkäitä menijöitä, että kyllä varmasti kovia suorituksia nähdään. Odotukset tästä tapahtumasta on korkealla!

Kisan kotisivut: http://nuts.fi/tapahtumat/nuts-karhunkierros-53k-80k-160k-trail-ultra/

UTMB - PTL 307km + 28000

Vuoden huipentuma.  Tänne ollaan lähdössä yhdessä Jannen kanssa ja jengin nimi on Team Rumue (yritetään opettaa ranskalaisia sanomaan "Team Rymy").

Jannellahan on valtava kokemus vuorikilpailuista. Janne on käynyt aikaisemmin Juhan kanssa PTL:ssä ja ovat parivaljakkona niittäneet mainetta ja kunniaa aikaisempina vuosina. Juha on kuitenkin lähdössä tällä kertaa TOR:iin ja näin ollen paikka joukkueessa jäi avoimeksi. On siis todella isot saappaat täytettävänä. Ennakkospekulaatioissa ollaan Jannen kanssa pähkitty, että alle 100h voisi olla hyvä tavoite tänä vuonna.

Kyseessä taitaa olla tällä hetkellä vaativin vuoristoultra mikä löytyy. Luvassa on ilmavia paikkoja ja paljon väsymystä.

Vaarojen maraton 43km / 86km

Vaarat on aina hieno tapahtuma. Riippuen PTL:stä palautumisesta tehdään valinta matkan ja tänne lähdön suhteen. Mitään järkevää tavoitetta on hankala siis tässä vaiheessa asettaa.

Sysikallio100  100km / +11000m

Mikäli kausi menee putkeen niin uskoisin Sysikallio100-pisteiden kauden kisoista nippanappa riittävän pääsylipun lunastukseen näihin pikkujouluihin.

Uusi reittihän on enemmän kiipeilykengät jalassa menoa kuin juoksemista ja jo 100km tulee olemaan alle 40h suorituksena kova paikka.

Trail Tour Finland

Lopuksi pitää mainita uusi kuudesta polkujuoksukilpailusta koostuva kokonaiskilpailu. Omat kisat osuvat vähän väärille matkoille osakilpailuissa, jotta voisi haastaa kärkeä, mutta yritän kyllä parhaani mukaan silti kerätä pisteitä. Jos ultramatkoilta voi osallistua väliajoilla Touriin, niin voisi tulla ihan mielenkiintoisia kirimaaleja kauden kisoissa :)

On joka tapauksessa aivan huikeaa, että Suomessa järjestetään ja kehitetään jotain tälläistä! Lisää vain tapahtumia ja kilpailuja!

Lisätietoa Tourista: Trail Tour Finland

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti