torstai 2. tammikuuta 2014

Vuosi 2013 tapulteltu

24h-hiihto

Keväällä eka tapahtuma oli Vierumäellä hiihdettävä 24h-hiihto. Tarkoituksena oli tehdä hyvä pitkä 24h-harjoitus. Olin ladannut itselleni tavoitteeksi tuplata omat hiihtokilsat :) ja päästä yli 300km. Kisaan sattui mainio keli ja 300km ylittyi nippanappa. Palautuminen meni myös ok eli pääsin heti takaisin harjoitteluun. Sain kisassa palautetta, että kannattaisi opetella käyttämään hiihtäessä muutakin kuin jalkoja. Itse löisin kehityslistalle narukäsien lisäksi enemmän tasatyöntöharjoituksia. Auttaisi varmaan myös juoksemiseen enemmän.

Hiihtoa kertyi talvella vapaalla yhteensä 800km ja perinteisellä 130km, mikä on huikeasti enemmän kuin koskaan ennen (en ole mitannut koskaan aikaisemmin, mutta veikkaisin 200-300km olevan aikaisempi ennätys). Lähes kaikki hiihtotreenit yritin tehdä VK:na paitsi muutamat pidemmät hiihdot ennen itse kisaa.  

Tapahtumana todella hieno ja uskon, että tulee lähdettyä vielä toistekin. Hyvä huoltotiimi auttaa paljon.

Arvosana: 9 (ihan hyvä suoritus, mutta unitauko olisi pitänyt ehkä käyttää hiihtämiseen)

Kiitos huoltojoukoille ja Ski Dubain -joukkuueelle seurasta!


Lähdössä hymyilyttää. Kuva: Juha Jumisko

Kevät ja Tukholman maraton

Keväällä juoksin Holmenin 2:45 -ohjelmaa ja treenit kulkivat. Yleensä pääsin treenit vähintäänkin tavoiteaikoihin. Tuusulassa puolikas kulki mukavasti 1:18:47. Tavoitteena oli ollut, että alle 1:21 pitäisi mennä, mutta sen suurempaa visiota puolikkaan kunnosta tuolloin ei ollut. Tuusulan tulos kuitenkin antoi ihan hyvää uskoa, että Tukholmassa mennään helposti tavoitteeseen.

Tukholmassa kuitenkin sössin kisan pahasti ja aika 2:54 jäi harmittamaan toviksi. Mitään oikein hyvää selitystäkään en ole löytänyt, en vain juossut tarpeeksi kovaa. Tämän jälkeen päätin, että pitää kisata useammin, että saa enemmän kisarutiinia. Ryhdyin käymään mahdollisimman usein tosi lyhyidenkin matkojen starteissa (mm. 2 mailia).

Arvosana: 9 1/2 kevään harjoituksille ja Tuusulalle, mutta 6+ Tukholmalle

Tack för Jonatan och andra kompisar!

Wales 76km/+3300m - IAU Trail World Championships

Vaikka kyseessä oli mm-kisat niin ihan kovimpia vuorijuoksijoita Walesiin ei taidettu saada. Tapahtuma oli kuitenkin itselläni kauden pääkisa ja menikin onneksi nappiin. En usko, että olisin voinut paljon paremmin tuossa kisassa juosta. Oma loppuaika oli 6:42:49 ja jäin tunnin voittajalle, mikä on tietysti todella paljon tuolla matkalla. Reitti oli kuitenkin teknisesti helppo ja kärjen tyypit olivat 2:20 maratoonareita, joten antanen tuon itselleni anteeksi. 

Sinivalkoista ylle


Paras suomalainen oli Tomi Halme, jolle jäin reilut 20 minuuttia. Tomi veti kyllä vakuuttavalla rutiinilla.

Referenssinä voisi mainita, että juuri ennen kilpailua 2 mailia kulki noin 10:30-10:50 aikoihin. Oppimateriaali käteen jäi sen verran, että tajusin olevani poskettoman huono juoksemaan loivia alamäkiä etenkin tiellä. Tietysti normaali vauhtikaan ei riitä paremmista tuloksista taistelemiseen. Uskoisin, että Tukholman epäonnistuminen auttoi tässä kisassa, koska siitä tulikin hyvä pitkisharjoitus tätä kisaa ajatellen.

Arvosana: 10- (nappiveto, ehkä ihan hieman liian kova alkuvauhti)

Tulokset

Kiitos muille suomen juoksijoille ja jälleen kerran huoltojoukoille, oli hieno reissu!

Keuruun puolikas

Viikko Walesin jälkeen olin maakuntamatkailemassa ja Keuruun yömaraton sattui sopivasti reitin varrelle. Päätin lähteä kokeilemaan kuinka hyvin Walesista ollaan palauduttu puolikkaalle. Alussa pari kaveria lähti todella villiä vauhtia ja tipahdin kelkasta jo ensimmäisellä kilsalla. Tuolloin jo tiesin, ettei tästä hyvä heilu. 10km tuli ihan ok väliaikaan (jotain ~36:XX), mutta seuraavalla kilsalla kaikki pihalle oksentaen ja sen jälkeen lähes mukavuusalueella lompsien maaliin. Loppuaika oli 1.21.10.  Jälkiviisaana voisi sanoa, että olisi ehkä kannattanut jättää juoksematta tai juosta vain kymppi.

Arvosana: 6+ (ihan ok taistelu, mutta olisi pitänyt jättää juoksematta)

Nuuksio Classic - 42km polkumaraton

Tätä kisaa oli odotettu etenkin siksi, että Nuuksion maastoissa pääsee harjoitetelemaan paljon. Walesin jälkeen oli kunto palautunut ihan hyvin ja treeneissä kulki ihan mukavasti ja asetin näiden perusteella tavoitteeksi 3:20. Pari viikkoa ennen kisaa alkoi kuitenkin erikoinen puristus vasemmassa pohkeessa. Lääkäri antoi starttiluvan, vaikka joka askeleella vähän jalassa julppikin. Todella kovaa juokseminen jalalla ei oikein onnistunut kun pohkeesta puuttui voima, mutta maratonvauhti taittui onneksi. Kyseessä oli sisäpohkeen penikkatauti ja jalka ei lääkärin mukaan siitä enempää hajoa, jos sillä kisan juoksee, pidentää korkeintaan toipumisaikaa.  Vamman aiheuttajaksi epäilen kahta vähän turhan innokasta viikkoa kesällä.
Arskat pysy otsalla koko kisan ajan. Kuva: Tommi Lainema

Jalka tuntui kisassa kyllä joka askeleella, mutta lähinnä ongelmaa lienee ollut päänupille. Kisassa loppuaika 3:32 ja risat. Vähän jäi harmittamaan, mutta ihan ok veto. En usko, että ehjälläkään pohkeella olisi 10 minuuttia saatu kiinni mitä olin asettanut tavoitteeksi.

Arvosana: 8 1/2 (ei huono, mutta ei ehkä ihan paras raastokaan)

Vaarojen maraton - 86km maastoultra

Vaarojen maraton on aina odotuksissa korkealla ja lähellä sydäntä. Nuuksio olisi hyvä valmistelu Vaaroille ja kesällä olin ajatellut, että kyllä Vaaroilla pitää pystyä alle 9h menemään. No ei sitten menty. Tasainen treenaminen jäi laihanlaisiksi kun pohkeessa välillä kiristeli, onneksi yhden täsmäviikonlopun sain Vaaroja ajatellen tehtyä, joten olin aika varma, että kyllä nyt ainakin maaliin Vaaroilla raahaudun.

Oppia tuli taas. Ekalla kierroksella hukkasin lähes kaikki geelit kun tee-se-itse-viritelty pussukka petti. Lisäksi juominen jäi liian vähäiseksi ja maaliin tultiin melkolailla suolat naamalla. Etenkin toisen kierroksen aika olisi pitänyt olla parempi eli joko liian kova alkuvauhti ja/tai muut ongelmat ratkaisivat tällä kertaa pelin, ettei toisella kierroksella sitten irronnut paremmin. Pohje oli kuitenkin onneksi kisassa ihan ok vaikka voimat siitä edelleen puuttuivat.

Onneksi ei muuten tarvinnut lähteä kokeilemaan loppukirikykyjä, olisin varmasti ollut ensimmäinen tippuja.

Arvosana: 8 1/2 (ei huono veto, eikä äijästä parempaankaan olisi ollut, mutta tavoite jäi kauaksi)

Tulokset

Sysikallio100

Vuoden pimeimmät pikkujoulut. Uskomattoman hyvä meno tunnelman ja suorituksenkin puolesta. Ei suuria notkahduksia ja tasaista tekemistä, eka pidempi juoksu missä oikeastaan yhtään todella heikkoa hetkeä ei tullut. 

Tarkkaa aikatavoitetta en ollut oikein osannut asettaa, mutta arviot vaihtelivat jotain 20 - 30 tunnin välillä. Oma tavoite oli kuitenkin saada tasainen hyvä harjoitus matkalla kohti PTL:ää ja tähän syssäri oli omiaan. Yksi tavoite oli, että palautuminen tapahtuisi mahdollimman nopeasti, jotta pääsisi takaisin harjoitusrytmiin.

Arvosana: 9 1/2 (meni kuten suunnittelin. Aina pitää jotain kehitettävää löytää niin ehkä olisi vähän vähemmän voinut notkua huoltoputkessa)

Joulujuhla-asussa ripsarit vähän levinny. Kuva: Janne Marin


Kiitos Jannelle tapahtuman järjestämisestä!

Summa summarum

Onnistuin liikuttamaan itseäni yhteensä noin 4400km, josta 3000km juosten ja loput lähinnä hiihtäen ja pyörällä. Tunteja juosten tuli 310. Hyvä parannus edelliseen vuoteen jolloin juoksua oli 1300km.  Yhtään keskeytystä ei tullut kisoissa eikä mitään todella pahoja telakoitumisia vaikka juoksumäärät lisääntyivätkin, joten täytyy olla tyytyväinen vuoteen. 

Parasta edistymistä on tapahtunut kisoista palautumisessa. Vauhti parani kohti kesää, sitten se ehkä vähän jämähti, lähinnä varmaan kun treenamisessa oli pientä horjumista. Nyt uudella ohjelmalla on taas löytynyt ehkä uudenlaista keveyttä askeleeseen, joten jännä nähdä miten vuonna 2014 kulkee. Eiköhän kaikista tapahtumista kuitenkin joku jälki jää lihasmuistiin ja ensi vuonna päästäisiin taas askel eteenpäin harjoittelussa ja kisasuorituksissa.

Tärkeintä oli kuitenkin juokseminen oli hauskaa ja välillä raastavaakin :)

Kokonaisarvosana vuodesta: 9

3 kommenttia:

  1. Hienoa, Antti! Mahtavaa päästä lukemaan sunkin juttuja :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä Antti! Sinulla on ollut hieno vuosi takana ja varmasti monta erinomaista edessä.

    VastaaPoista